П`ятниця, 29.03.2024, 16:21
Cколівське районне управління юстиції  
Львівської області (неофіційний) Скоро відкриття офіційного веб-сайту skolejust.gov.ua







Головна | Мій профіль | Вихід
Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS
"">
Меню сайту
Міні-чат
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2013 » Жовтень » 9 » Захист прав через норми прямої дії Конституції України
11:54
Захист прав через норми прямої дії Конституції України

Основним законом України є Конституція України. Конституція України має найвищу юридичну силу, всі закони та підзаконні нормативно-правові акти не можуть суперечити Конституції України. Навпаки, саме на реалізацію розміщених в Конституції положень і приймаються інші нормативно-правові акти. У зв’язку з цим і постає доволі доречне питання, а чи мають значення ті норми Конституції, на розвиток та реалізацію яких не прийнято відповідного закону? Чи може особа захищаючи свої права, відстоюючи свої інтереси посилатися на норму Конституції, якщо інші законодавчі акти не передбачають такої норми? І чи можна власне посилатися лише на конституційну норму, навіть, якщо така норма і передбачена додатково іншим нормативно-правовим актом?

Відповідно до ст.8 Конституції в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституційні права та свободи людини і громадянина є безпосередньо діючими. Вони визначають цілі і зміст законів та інших нормативно-правових актів, зміст і спрямованість діяльності органів законодавчої та виконавчої влади, органів місцевого самоврядування і забезпечуються захистом правосуддя.

Оскільки Конституція України,  як зазначено в її ст.8, має найвищу юридичну силу, а її норми є нормами прямої дії, будь-який закон чи інший нормативно-правовий акт повинен розглядатися з точки зору його відповідності Конституції і в усіх необхідних випадках Конституція застосовуватиметься як акт прямої дії.

Норми Конституції України безпосередньо застосовуються у таких випадках:

1) коли зі змісту норм Конституції не випливає необхідність додаткової регламентації її положень законом;

2) коли закон, який був чинним до введення в дію Конституції чи прийнятий після цього, суперечить їй;

3) коли правовідносини, що розглядаються судом, законом України не врегульовано, а  нормативно-правовий акт, прийнятий Верховною Радою або Радою міністрів Автономної Республіки Крим, суперечить Конституції України;

4) коли укази Президента України, які внаслідок їх нормативно-правового характеру підлягають застосуванню судами при вирішенні конкретних судових справ, суперечать Конституції України.

Окрім цього, як зазначає у своїй постанові N 9 від 01.11.96 Пленум ВСУ - статтею 55 Конституції кожній людині гарантовано право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, місцевого самоврядування, посадових і службових осіб, а тому суд не повинен відмовляти особі в прийнятті чи розгляді скарги з підстав, передбачених законом, який це право обмежує.

 

Спеціаліст першої категорії

Сколівського РУЮ                                                           Козич В.Л.

Переглядів: 2919 | Додав: skolejust | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Друзі сайту
PR-CY.ru
Корисні посилання
Корисні ресурси
 
 
 
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz