Четвер, 28.03.2024, 14:29
Cколівське районне управління юстиції  
Львівської області (неофіційний) Скоро відкриття офіційного веб-сайту skolejust.gov.ua







Головна | Мій профіль | Вихід
Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS
"">
Меню сайту
Міні-чат
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2012 » Липень » 27 » Право молоді на працю
15:08
Право молоді на працю

Право молоді на працю

 

            Право на працю посідає визначальне місце в системі загальнолюдських цінностей, що формують економічне та соціальне становище суспільства в цілому. Можливість заробляти собі на життя працею, яку людина сама для себе вільно обирає чи на яку вільно погоджується, є змістом права на працю. Вільне обрання праці та вільне погодження на неї означає виключне право особи самій розпоряджатись своїми здібностями до праці.

            Вільно обираючи вид діяльності, рід занять, людина може здійснювати своє право шляхом створення власного підприємства, фермерського господарства, вступати в кооперативи, акціонерного товариства, заняття підприємницькою діяльністю.

            Зважте на те, що за чинним законодавством незайнятість не є підставою для притягнення особи до відповідальності.

            Працездатній молоді – громадянам України віком від 15 до 28 років після закінчення або припинення навчання у загальноосвітніх, професійних навчально-виховних і вищих навчальних закладах, а також після звільнення зі строкової військової служби надається перше робоче місце на строк не менше двох років.

            Молодим спеціалістам – випускникам державних навчальних закладів, потреба в яких раніше була заявлена підприємствами, установами, організаціями, надається робота за фахом на період не менше трьох років у порядку визначеному Кабінетом Міністрів України.

            Молоді громадяни, які звернулися до державної служби зайнятості в пошуках роботи, одержують безплатну інформацію та професійну консультацію з метою вибору виду діяльності, професії, місця роботи, а також, у разі необхідності, проходять професійну підготовку і перепідготовку.

            Трудові відносини між вами, як працівником та роботодавцем, повинні бути оформлені трудовим договором або контрактом. Відповідно до законодавства трудовий договір – це угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноважений ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю.

            Трудовий договір може бути: безстроковим, що укладається на невизначений строк; на визначений строк, встановлений за погодженням сторін; таким, що укладається на час виконання певної роботи.

            При укладенні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу.

            Строк випробування при прийнятті на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках, за погодженням з відповідним виборним органом первинної профспілкової організації _ шести місяців.

            За законом не допускається прийняття на роботу осіб молодше шістнадцяти років. Як виняток, за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть прийматись на роботу особи, які досягли п’ятнадцяти років.

            Але сьогодні досить багато дітей бажають працювати в літку або під час шкільних канікул. Тому в Кодексі законів про працю України є уточнення, що для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

            Усі особи молодше вісімнадцяти років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов’язковому медичному оглядові.

            На кожному підприємстві, в установі,організації ведеться спеціальний облік працівників, які не досягли вісімнадцяти років, із зазначенням дати їх народження.

            Неповнолітні мають право: на скорочену тривалість робочого часу; на виплату заробітної плати; на щорічну відпустку тривалістю один календарний місяць, що повинна надаватись будь-якої пори року за твоїм бажанням.

            Неповнолітніх не мають права залучати: до виконання важкої роботи із шкідливими та небезпечними умовами праці, до роботи в нічний час, у вихідні дні, а також до підземних робіт; до надурочних робіт, підіймання і переміщення предметів, маса яких перевищує встановлені граничні норми для учнів (максимально до 16 кг).

            Нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.

            При роботі в нічний час встановлена тривалість роботи (зміни) скорочується на одну годину. Нічним вважається час з 10 години вечора до 6 години ранку.

            Надурочними вважаються роботи, що проводяться понад встановлені законодавством норми робочого часу за розпорядженням керівництва організації для ліквідації виняткових ситуацій. Зокрема, у таких виняткових випадках:

-                                 при проведенні робіт, необхідних для оборони країни, а також відвернення громадського або стихійного лиха, виробничої аварії і негайного усунення їх наслідків;

-                                 при проведенні громадських необхідних робіт з водопостачання, газопостачання, опалення, освітлення, каналізації, транспорту, зв’язку – з метою усунення випадкових або несподіваних обставин, які порушують правильне їх функціонування;

-                                 при необхідності закінчити почату роботу, яка внаслідок непередбачених обставин чи випадкової затримки з технічних умов виробництва не могла бути закінчена в нормальний робочий час, коли припинення її може призвести до псування або загибелі державного чи громадського майна, а також у разі необхідності невідкладного ремонту машин, верстатів або іншого устаткування, коли несправність їх викликає зупинення робіт для значної кількості трудящих;

-                                 при необхідності виконання вантажно-розвантажувальних робіт з метою недопущення або усунення простою рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення;

-                                 для продовження роботи при нез’явленні працівника, який заступає, коли робота не допускає перерви, то в цих випадках власник або уповноважений ним орган зобов’язаний негайно вжити заходів до заміни змінника іншим працівником.

 

Перелік цих випадків є вичерпним і не може бути розширений.

            До таких робіт забороняється залучати осіб, молодших вісімнадцяти років, працівників, які навчаються в загальноосвітніх школах і професійно-технічних училищах без відриву від виробництва, у дні занять.

            Час відпочинку – це частина календарного періоду, протягом якого працівник відповідно до законодавства повинен бути звільнений від виконання трудових обов’язків і який може використовувати на власний розсуд для задоволення своїх інтересів і відновлення працездатності.

            Існують такі види відпочинку: перерва протягом робочого дня, щоденний відпочинок, вихідні дні(щотижневий відпочинок), святкові і неробочі дні, відпустки.

            Відпустка надається відповідно до графіка відпусток, який ведеться в організації. Працівники організації подають керівникові відповідні заяви, в яких вказують найбільш сприятливий період, після чого графік складається, узгоджується з трудовим колективом і затверджується керівником. Варто зауважити, що у разі виробничої необхідності, незважаючи на зазначені працівником найбільш сприятливі терміни виходу у відпустку, вони можуть бути підкореговані.

            Трудові відносини з працівником можуть бути припинені у випадку закінчення дії трудового договору, в тому числі й розірвання його за ініціативою однієї зі сторін.

            Є декілька органів, до яких доцільно звертатися у випадку якщо Ваші права як працівника порушено – це профспілкова організація, комісія по вирішенню трудових спорів, суд та правозахисні громадські організації.

            У місцевих судах розглядаються трудові спори за заявами: працівника чи власника або уповноваженого ним органу, коли вони не згодні з рішенням комісії по трудових спорах підприємства, установи, організації (підрозділу); прокурора, якщо він вважає, що рішення комісії по трудових спорах суперечить чинному законодавству.

            Праця – цілеспрямована діяльність людини, що потребує фізичної або розумової енергії та орієнтована на створення матеріальних і духовних цінностей. Була і залишається важливим фактором формування і розвитку людини. Саме в процесі праці людина видозмінює і пристосовує предмети природи для задоволення як особистих, так і суспільних потреб.

                                                                                                                                                         

                   Провідний спеціаліст РУЮ    Т.Б.Кузів

Переглядів: 1048 | Додав: skolejust | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Друзі сайту
PR-CY.ru
Корисні посилання
Корисні ресурси
 
 
 
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz