П`ятниця, 29.03.2024, 07:15
Cколівське районне управління юстиції  
Львівської області (неофіційний) Скоро відкриття офіційного веб-сайту skolejust.gov.ua







Головна | Мій профіль | Вихід
Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS
"">
Меню сайту
Міні-чат
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2013 » Березень » 12 » Освітні центри для дорослих
10:16
Освітні центри для дорослих

                     В СЕЛАХ БУДУТЬ ЦЕНТРИ ОСВІТИ ДОРОСЛИХ.

Можливість здобути омріяну професію, диплом фахівця у себе вдома, в рідному селі, не їдучи при цьому до обласного чи районного центру, здавалося б нездійсненна мрія, яка проте вже в найближчому майбутньому стане реальністю для мешканців сільських округів Сколівщини.

Триває черговий етап розширення освітньої мережі та впровадження технологій проекту «Сприяння освіті дорослих на Сколівщині» при фінансовій допомозі Інституту міжнародного співробітництва Асоціації вищих народних шкіл Німеччини — DVV International м. Бонн.

В Сколівському районі центр освіти дорослих діє на базі громадської організаціі «Імпульс», зареєстрованої в Сколівському районному управлінні юстиції 21.05.2010р №32. Минулого року, уклавши угоду з дирекцією Львівського професійного ліцею сфери побуту й торгівлі, «Імпульс» у районному центрі створено навчальний клас та всі необхідні передумови для здобуття теоретичної курсової підготовки слухачами за спеціальністю «кухар ІІІ розряду». Практичними навиками вони оволоділи на базі місцевих відпочинково-розважальних закладів, ресторанів та кафе, завдяки сприянню приватних підприємців.

Кілька десятків жителів Сколівщини, мешканців прилеглих сіл, селищ та м. Сколе не виїжджаючи за межі району, за шість місяців мали змогу здобути навики популярної на ринку праці професії та отримати дипломи. Особливо приємно, що більшість зі слухачів курсів змогли працевлаштуватися на місцях, що вже демонструє те, що діяльність подібних установ у Сколівському районі є недаремною. Окрім цього, цей позитивний результат дає «Імпульсу» черговий потужний стимул до створення цілої мережі освітніх центрів для дорослих уже в сільських округах, де існує попит на таку пропозицію. Загалом, за результатами проведеного моніторингу стану ринку праці в Сколівському районі Мирослава Багрінець, директор ГО «Імпульс», подала на розгляд іноземних партнерів щонайменше чотири майбутні народні школи.

Днями на Сколівщину для ширшого обговорення цього питання та отримання результату про подальшу співпрацю за проектом «Освіта дорослих в Україні» прибули представники DVV International м. Бонн Бетінна Брандт, майбутній референт DVV International по освіті дорослих в Україні, Молдові, Білорусі Аніта Якобсоне та регіональний координатор, директор представництва DVV International в Україні Олена Сабірова. Відбулася зустріч з головами Сколівської районної ради, райдержадміністрації та соціальними партнерами проекту.

Голова Сколівської РДА Михайло Гнатишин, охарактеризувавши соціально-економічне становище Сколівщини, розповівши про потужний розвиток туристичної інфраструктури району, зазначив, що проект у сфері освіти дорослих за останні роки на ділі підтвердив, що горяни прагнуть навчатися і, отримавши у формі професійного диплома путівку в нове життя, з усіх сил стараються реалізувати набуті вміння в межах рідного села чи міста. Дипломовані фахівці, особливо за робітничими професіями та зі сфери послуг, дуже потрібні Сколівщині.

Ці погляди теж поділяє голова районної ради Микола Романишин, який особисто, можна сказати з самої середини, побачив роботу таких же освітніх центрів для дорослих на теренах Німеччини ще в 2008 році і відтоді неухильно підтримує ініціативи «Імпульсу», бачачи дієвість та результативність від реалізації таких проектів.

Як зазначила директор Сколівського РЦЗ Іванна Тимоцко, у будь-якому віці людина може отримати дипломовану освіту чи професійну кваліфікацію, а якщо вона це зробить недалеко від свого дому, це буде вдвічі прийнятно для неї.

Також було проведено круглий стіл за участю голів Сколівської районної ради, Сколівської районної державної адміністрації, начальника Сколівського районного управління юстиції Львівської області, директора Сколівського районного центру зайнятості, керівником і заступником керівника ГО «Імпульс» де було обговорено правові аспекти діяльності майбутніх освітніх закладів, перспективи та можливі шляхи розвитку проекту, тощо.

Одним із пріоритетних населених пунктів, в якому, вже в найближчому часі, може бути створений освітній центр  є село Труханів. Голова Труханівської сільської ради Надія Булак запевняє що вже хоч сьогодні готова надати добротне і пристосоване приміщення для створення теоретичного класу і проведення в ньому занять. Спілкуючись зі своїми односельцями, вона бачить потреби населення. Тому твердо переконана, що реалізація подібного проекту принесе неабиякий позитив у розвиток цього сільського округу.

Громадська організація «Природа», зареєстрована в Сколівському районному управлінні юстиції 12.03.2002р., за № 7 - один із соціальних партнерів проекту готова брати участь у відкритті та діяльності шкіл для дорослих на сільських територіях. Керівник організації Василь Приндак має великі напрацювання у цій сфері діяльності, з якими і поділився з приїжджими координаторами та керівниками проектів.

Дирекція та викладацький склад професійного закладу Львівського професійного ліцею сфери побуту і торгівлі погоджуються з умовами співпраці. Викладачі приїжджатимуть на курси у вихідні дні, надаватимуть теоретичну підготовку слухачам, пропонуватимуть для використання необхідну літературу, сприятимуть навчальному процесу та створять всі умови для повноцінного набуття слухачем потрібної кваліфікації.

ГО «Імпульс» ведеться пошук інших професійно-технічних закладів, які будуть готові навчати мешканців Сколівщини на місцях за різними робітничими професіями.

Сколівським районним управлінням юстиції буде проведено зустріч з майбутніми працівниками та слухачами освітніх центрів, де їм буде проведено лекцію на тему їхнього правового статусу, роз’яснено їхні права та обов’язки згідно з чинного законодавства, охочі, зможуть отримати безкоштовні консультації з правових питань стосовно даного проекту.

Як зазначив начальник Сколівського районного управління юстиції  Тарас Ілечко проведення такої зустрічі із залученням працівників органу юстиції матиме велике значення для її учасників, оскільки в сучасних умовах правової держави та громадянського суспільства є дуже важливим знання громадянами їх основних прав, обов’язків та свого значення для суспільства і держави. Власне на самих лекціях акцент буде зроблено на ознайомленні слухачів із їхніми конституційними правами на працю, на освіту, на відпочинок, а також відповідними законодавчими актами, які детально регламентують реалізацію згаданих прав.

Як запевнила директор районного центру зайнятості населення Іванна Тимоцко, їхня структура тісно співпрацюватиме з центрами надання освітніх послуг, адже має всі необхідні дані стосовно освітньо-кваліфікаційного рівня та потреб незайнятих громадян району, а також ряд напрацьованих програм підтримки безробітних на початковій стадії започаткування власного бізнесу чи працевлаштування.

Гості зустрічі відбули до Львова, де зможуть особисто переконатися у намірах дирекцій різних професійних закладів, коледжів, ліцеїв стосовно надання освітніх послуг у сільських центрах освіти дорослих на Сколівщині.

Керівник ГО «Імпульс» Мирослава Багрінець робить усе можливе, щоб у співпраці з партнерами ініціативам було дано старт. Щойно відбулася зустріч, як сільське населення вже активно обговорює новації та з нетерпінням очікує на початок курсової підготовки.

                                                    начальник Сколівського РУЮ Тарас Ілечко 
Переглядів: 901 | Додав: skolejust | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Друзі сайту
PR-CY.ru
Корисні посилання
Корисні ресурси
 
 
 
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz