Четвер, 25.04.2024, 08:13
Cколівське районне управління юстиції  
Львівської області (неофіційний) Скоро відкриття офіційного веб-сайту skolejust.gov.ua







Головна | Мій профіль | Вихід
Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS
"">
Меню сайту
Міні-чат
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2013 » Грудень » 2 » Окремі норми законодавства з питань розірвання шлюбу
14:21
Окремі норми законодавства з питань розірвання шлюбу


Судовий захист цивільних прав людини і громадянина гарантується Конституцією України. Відповідно до ст.8 та 55 Конституції України, ст.3 Цивільного процесуального кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи  інтересів.

          Суд першої інстанції при розгляді та вирішенні цивільних справ може постановляти  рішення та ухвали.

       Питання, пов’язяні з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення або закриття провадження у справі, залишення заяви без розгляду вирішується судом шляхом постановлення ухвал.

            Судове рішення є найважливішим документом, який приймається органом судової влади, цивільним процесуальним актом, який підсумовує діяльність суду першої інстанції з розгляду і вирішення справ по суті. За обсягом питань, які вони вирішують рішення класифікують на: основні - це рішення, якими вирішуються основні вимоги, що заявлені у позовній заяві, та додаткові - це рішення, якими вирішують окремі питання, що не були вирішені судом в основному рішенні.

          Цивільний процесуальний закон допускає в деяких випадках заочний розгляд справи - це спрощена процедура розгляду цивільної справи за відсутністю відповідача, який був належним чином повідомлений про розгляд справи. Особливістю такої форми розгляду справи є те, що справа може розглядатися за відсутністю тільки відповідача, але присутність позивача в судовому засіданні є обов’язковою. Заочне рішення повинно відповідати всім вимогам, які пред’являються до інших судових рішень. Окрім цього у ньому має бути зазначено строк і порядок подання заяви про його перегляд.

           Відповідно до ст.215 Цивільного процесуального кодексу України рішення суду складається із вступної, описової, мотивувальної та результативної частини.

          Тому, при прийнятті рішення суду до виконання відділом державної реєстрації актів цивільного стану проводиться правова експертиза. Особливу увагу приділяється щодо наявності засвідчувального напису  на копії рішення суду, дати набрання рішенням суду законної сили, адже з цим пов’язано виникнення, зміна або припинення цивільно-правових відносин.

27 липня 2010 року набув чинності Закон України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану». Цей нормативно-правовий акт регулює відносини, пов’язані з проведенням державної реєстрації актів цивільного стану, внесенням до актових записів цивільного стану змін, їх поновленням і анулюванням, визначає засади діяльності органів реєстрації актів цивільного стану та містить суттєві зміни.

Відповідно до прикінцевих та перехідних положень цього Закону розірвання шлюбу, здійснене судом після набрання чинності цим Законом, не підлягає державній реєстрації в органі державної реєстрації актів цивільного стану. Відповідно до частини третьої статті 115 Сімейного кодексу України у таких випадках документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу, є рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили.

Розірвання шлюбу здійснюється судом за заявою подружжя, яке не має дітей, за заявою будь-кого з подружжя, якщо один з них засуджений до позбавлення волі, в порядку окремого провадження, а також за позовом одного з подружжя.

Відповідно до статті 113 Сімейного кодексу України особа, яка змінила прізвище при державній реєстрації шлюбу, має право після розірвання шлюбу надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище.

Статтею 235 Цивільного процесуального кодексу України, яка регулює порядок розгляду справ окремого провадження, визначено, що у рішенні суду про розірвання шлюбу зазначається про вибір прізвища тим з подружжя, який змінив прізвище під час державної реєстрації шлюбу.

При розгляді питання про розірвання шлюбу в порядку позовного провадження суд приймає рішення, в резолютивній частині якого відповідно до вимог статті 215 Цивільного процесуального кодексу України зазначає висновок по суті заявлених позивачем вимог.

Отже, якщо Ви маєте намір звернутись до юриста, або бажаєте скласти позовну заяву особисто, Вам необхідно звернути увагу, що в позовній заяві окрім загальних атрибутів слід зазначати про прізвище, яке Ви маєте носити після розірвання шлюбу. (Ця норма є новою і може спричинити немало клопоту Вам, суду та Вашому юристу). Після розірвання шлюбу в судовому порядку, рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення. Але Вам необхідно мати вказане рішення, тому що воно буде єдиним документом, що підтверджує розірвання Вашого шлюбу. Також Вам обов’язково необхідно звернутись до органу державної реєстрації актів цивільного стану для проставлення в паспорті відмітки про розлучення. Зверніть увагу на те, що у рішенні суду про розірвання шлюбу має бути зазначено про вибір прізвища тим з подружжя, який змінив прізвище під час державної реєстрації шлюбу, що розривається.

У разі, якщо питання про вибір прізвище не зазначено у позовній заяві, воно не буде предметом розгляду суду, і це приведе до необхідності повторного звернення особи та ухвалення судом додаткового рішення.

 

Начальник відділу ДРАЦС РС

Сколівського РУЮ у

Львівській області                                                 О.Б.Курцеба

Переглядів: 898 | Додав: skolejust | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Друзі сайту
PR-CY.ru
Корисні посилання
Корисні ресурси
 
 
 
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz