Вівторок, 23.04.2024, 17:42
Cколівське районне управління юстиції  
Львівської області (неофіційний) Скоро відкриття офіційного веб-сайту skolejust.gov.ua







Головна | Мій профіль | Вихід
Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS
"">
Меню сайту
Міні-чат
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2016 » Березень » 11 » МОЖЛИВІСТЬ ПРОСТАВЛЕННЯ АПОСТИЛЯ
23:28
МОЖЛИВІСТЬ ПРОСТАВЛЕННЯ АПОСТИЛЯ

     Відділ державної реєстрації актів цивільного стану Сколівського районного управління юстиції у Львівській області повідомляє, що відповідно до нині діючого законодавства України особам, яким потрібно узаконити документи для використання в інших країнах, можна звертатись до будь-якого відділу з питань проставлення апостиля на документах, виданих органами юстиції, судами та нотаріусами України.
Адже, найбільш поширеним способом оформлення документів для їх можливого використання за кордоном є проставлення апостиля, запровадженого Гаазькою Конвенцією від 1961 року, до якої приєдналось більше ніж 100 країн.
Апостиль це спеціальний штамп, який проставляється на офіційних документах країн - учасниць Гаазької конвенції, засвідчує справжність підпису особи під документом і справжність печатки або штампа, якими скріплено відповідний документ та звільняє ці документи від необхідності дипломатичної чи консульської легалізації.
В Україні відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18.01.2003 р. № 61 «Про надання повноважень на проставлення апостиля, передбаченого ст.3,4,6 Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів» апостиль проставляється:
- Міністерством освіти і науки - на офіційних документах, виданих навчальними закладами, державними органами, підприємствами, установами і організаціями, що стосуються сфери освіти і науки;
- Міністерством юстиції - на документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України;
- Міністерством закордонних справ - на всіх інших видах документів.
З метою запровадження електронного сервісу з проставлення апостиля, підвищення рівня довіри до офіційних документів України, на яких проставляється апостиль, та з урахуванням статті 7 Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів, постановою Кабінету Міністрів України від 04 листопада 2015 року №890 «Деякі питання забезпечення запровадження електронного сервісу з проставлення апостиля», затверджений Порядок ведення Електронного реєстру апостилів. Порядок регулює ведення Електронного реєстру апостилів та внесення до нього відомостей про апостилі, проставлені в Україні на документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України, та на всіх інших видах документів, що призначені для використання на території інших держав.
Реєстрація в Реєстрі відомостей про проставлення апостиля здійснюється з метою створення єдиної бази даних відповідних відомостей та спрощення перевірки факту проставлення апостиля і відповідності записів у ньому відомостям Реєстру..
Отже, апостиль на офіційних документах проставляється та заповнювається за допомогою програмних засобів Реєстру у формі електронного документа відповідно до зразка, встановленого Конвенцією, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів. 
Електронний документ містить візуальне зображення зразка підпису (відцифрований підпис) уповноваженої особи, відповідальної за проставлення апостиля, та скріплюватиметься електронним цифровим підписом такої особи згідно з вимогами законодавства про електронний цифровий підпис.
Заяву про проставлення апостиля може подати будь-яка особа за умови пред’явлення документа, що посвідчує особу громадянина України, національного паспорта іноземця або документа, що посвідчує особу іноземця. До заяви про проставлення апостиля додається оригінал документа, на якому необхідно проставити апостиль, документ про оплату послуги з проставлення апостиля або документ, що підтверджує право на звільнення від оплати, чи його засвідчена в установленому порядку копія.
Запис про апостиль містить такі відомості: назву і дату видачі офіційного документа, на якому проставляється апостиль; прізвище, ім’я, по батькові та посаду особи, яка підписала офіційний документ, на якому проставлено апостиль, а стосовно офіційних документів, які не підписані - найменування органу, що проставив відбиток печатки або штампа; дату проставлення апостиля; найменування уповноваженого органу, який проставив апостиль;
прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) та посаду особи, яка проставила апостиль; реєстраційний номер апостиля.
Будь-яка особа має право на доступ до відомостей Реєстру про проставлений апостиль безоплатно через веб-сайт, що ведеться адміністратором Реєстру.
Пошук в Реєстрі відомостей про апостиль здійснюється по його реєстраційному номеру та даті видачі. 

 

ОКСАНА КУРЦЕБА

НАЧАЛЬНИК ВДРАЦС

Переглядів: 740 | Додав: skolejust | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Друзі сайту
PR-CY.ru
Корисні посилання
Корисні ресурси
 
 
 
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz