Четвер, 28.03.2024, 21:21
Cколівське районне управління юстиції  
Львівської області (неофіційний) Скоро відкриття офіційного веб-сайту skolejust.gov.ua







Головна | Мій профіль | Вихід
Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS
"">
Меню сайту
Міні-чат
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2013 » Серпень » 22 » Антикорупційна громадська експертиза
11:52
Антикорупційна громадська експертиза

 

На практиці дуже часто буває так, що нормативно правові акти можуть містити певні прогалини, неточності, нестиковки, що в свою чергу може бути вигідним для посадовців різних рівнів і дозволяти їм використовувати законодавчі прогалини в свою чи в іншу користь.  Громадська антикорупційна експертиза може бути доволі корисним та дієвим методом у боротьбі з такого роду недоліками та проблемами.

Громадська антикорупційна експертиза – це аналіз змісту проектів нормативно-правових актів та чинних нормативно-правових актів, що приймаються або були прийтяті органами державної влади чи органами місцевого самоврядування на наявність в них корупціогенних чинників.

Предметом антикорупційної експертизи є суспільні відносини, які врегульовані тим нормативно правовим актом, який перевіряється на наявність в ньому чинників, що можуть сприяти вчиненню корупційних правопорушень. Варто також зазначити, що перевірятися можуть як і чинні нормативно правові акти так і проекти нормативно правових актів.

Антикорупційну громадську експертизу можуть проводити громадські ради, наукові та науково дослідні установи, інститути громадянського суспільства, експерти, незалежно від сфери їх спеціалізації. Громадські ради це спеціальні постійно діючі колегіальні виборні консультативно-дорадчі органи, утворені для забезпечення участі громадян в управлінні державними справами, здійснення громадського контролю за діяльністю органів виконавчої влади, налагодження ефективної взаємодії зазначених органів з громадськістю, врахування громадської думки під час формування та реалізації державної політики утворюються при  міністерстві, іншому центральному органі виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласній, Київській та Севастопольській міській, районній, районній у мм.  Києві та Севастополі держадміністрації та діють відповідно до Типового положення про громадську раду при міністерстві, іншому центральному органі виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласній, Київській та Севастопольській міській, районній, районній у мм. Києві та Севастополі державній адміністрації затвердженому Постановою Кабінету міністрів України №996 від 03.11.2010р. „Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики”.

Стосовно діяльності громадських інститутів та окремих експертів, які можуть проводити антикорупційну громадську експертизу, то законодавством не встановлено чіткого, вичерпного переліку вимог до таких суб’єктів. Найголовніша вимога, яка до них ставиться – це спроможність сформулювати обґрунтований висновок щодо наявності в нормативно-правовому акті корупціогенних чинників, їх впливу на суспільні відносини, що врегульовуються досліджуваним нормативно-правовим актом та надати конкретні рекомендації по усуненню таких чинників.

Результати громадської антикорупційної експертизи оформляються у вигляді експертного висновку того інституту громадянського суспільства чи громадської ради, що здійснювали експертизу.

Експертний висновок за результатами експертизи надсилається тому органу, який розробив нормативно-правовий акт або проводив його правову експертизу, також цьому органу може бути надіслана електронна копія експертного висновку.

В разі, якщо антикорупційну громадську експертизу проводить громадська рада, то експертний висновок має бути розміщений на офіційному сайті органу, при якому така рада утворена.

 

 

 

Спеціаліст першої категорії

Сколівського РУЮ                                                           В.Л. Козич

Переглядів: 696 | Додав: skolejust | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Друзі сайту
PR-CY.ru
Корисні посилання
Корисні ресурси
 
 
 
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz