Четвер, 28.03.2024, 19:53
Cколівське районне управління юстиції  
Львівської області (неофіційний) Скоро відкриття офіційного веб-сайту skolejust.gov.ua







Головна | Мій профіль | Вихід
Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS
"">
Меню сайту
Міні-чат
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2015 » Грудень » 23 » Відповідальність за насильство в сім’ї. Адміністративна відповідальність
12:00
Відповідальність за насильство в сім’ї. Адміністративна відповідальність

Сколівське районне управління юстиції Львівської області вже робило спроби висвітлити проблематику шляхів подолання насильства в сім’ї, давати певні практичні поради особам, постраждалим від насильства в сім’ї. В циклі статей Відповідальність за насильство в сім’ї ми спробуємо висвітлити всі юридичні аспекти притягнення особи, яка вчиняє насильство в сім’ї до певного виду відповідальності. В цій статті розглянемо порядок притягнення особи до адміністративної відповідальності за вчинення насильства в сім’ї.

Норми матеріального права

Згідно статті 15 Закону України «Про попередження насильства в сім’ї» члени сім’ї, які вчинили насильство в сім'ї, несуть кримінальну, адміністративну чи цивільно-правову відповідальність відповідно до закону.

Власне бачимо, що одним з видів відповідальності за насильство в сім’ї є адміністративна відповідальність. Нормативно-правовим актом, який визначає засади притягнення особи за вчинення насильства в сім’ї до адміністративної відповідальності є Кодекс України про адміністративні правопорушення КУпАП.

Для того щоб особу можна було притягнути до адміністративної відповідальності вона має вчинити адміністративне правопорушення (проступок). Адміністративне правопорушення (проступок) – це протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Зрозуміло, що для того, щоб притягнути особу до адміністративної відповідальності, вона має вчинити саме те правопорушення, яке визначене КУпАП. Так, статтею 173-2 КУпАП Вчинення насильства в сім'ї, невиконання захисного припису або непроходження корекційної програми передбачено притягнення особи до адміністративної відповідальності за наступне:

- вчинення насильства в сім'ї, тобто умисне вчинення будь-яких дій фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування фізичного насильства, що не завдало фізичного болю і не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров'ю потерпілого;

- невиконання захисного припису особою, стосовно якої він винесений;

- непроходження корекційної програми особою, яка вчинила насильство в сім'ї.

За вище перераховані діяння до особи можуть бути застосовані адміністративні стягнення громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин або адміністративний арешт на строк до семи діб.

Якщо вищеперераховані діяння вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених статтею 173-2 КУпАП, то до особи можуть бути застосовані такі адміністративні стягнення громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.

Зі змісту частини першої статті 1732 КУпАП бачимо, що до адміністративної відповідальності можна притягнути лише за умисно вчинене правопорушення. Умисним є правопорушення, коли особа, яка його вчинила, усвідомлювала протиправний характер своєї дії чи бездіяльності, передбачала її шкідливі наслідки і бажала їх або свідомо допускала настання цих наслідків.

За загальним правилом до адміністративної відповідальності притягаються особи, які досягли 16-ти річного віку. Проте, особа, яка вчиняє насильство в сім’ї, за яке законом передбачено адміністративну відповідальність, у віці від 16 до 18 років, до неї можуть бути застосовані тільки заходи впливу, передбачені статтею 24-1 КУпАП, а саме: 1) зобов'язання публічно або в іншій формі попросити вибачення у потерпілого; 2) попередження; 3) догана або сувора догана; 4) передача неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють, чи під нагляд педагогічному або трудовому колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.

Тож, як бачимо застосувати до особи у віці від 16 до 18 років, яка вчиняє насильство в сім’ї, яке за своїми ознаками відповідає адміністративному правопорушенню, санкції передбачені статтею 173-2 КУпАП не можна.

Отже, за вчинення насильства в сім’ї, яке за своїми ознаками є адміністративним правопорушенням, до особи застосовуються такі види адміністративних стягнень:

- громадські роботи;

-адміністративний арешт.

Ці види стягнень можуть бути призначені виключно за рішенням суду. При цьому громадські роботи, які полягають у виконанні особою у вільний від роботи чи навчання час безоплатних суспільно корисних робіт, вид яких визначають органи місцевого самоврядування, не можуть бути призначені особам, визнаним інвалідами першої або другої групи, вагітним жінкам, жінкам, старше 55 років та чоловікам, старше 60 років. Адміністративний арешт не може бути застосований до вагітних жінок, жінок, що мають дітей віком до дванадцяти років, до осіб, які не досягли вісімнадцяти років, до інвалідів першої і другої груп.

Адміністративне стягнення за вчинення насильства в сім’ї може бути накладено не пізніш як через три місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через три місяці з дня його виявлення.

Якщо за вчинення насильства в сім’ї було порушено кримінальне провадження, яке згодом було закрито, але при цьому в діях порушника наявні ознаки адміністративного правопорушення, адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через місяць з дня прийняття рішення про закриття кримінального провадження.

Якщо особа, піддана адміністративному стягненню, протягом року з дня закінчення виконання стягнення не вчинила нового адміністративного правопорушення, то ця особа вважається такою, що не була піддана адміністративному стягненню.

 

Норми процесуального права

Справи про адміністративні правопорушення, які є насильством в сім’ї є підвідомчими судам загальної юрисдикції (районні, міські, міськрайонні, районні у містах суди).

При вчиненні адміністративного правопорушення складається протокол у двох примірниках, один з яких має бути вручено особі, що притягається до адміністративної відповідальності. Про вчинення адміністративного правопорушення – насильства в сім’ї протокол складає уповноважена посадова органу внутрішніх справ (Національної поліції), це зокрема дільничні інспектори, які є чи не найосновнішою ланкою у роботі по запобіганню та боротьбі з насильством в сім’ї. (Про правове регулювання роботи дільничних інспекторів у цій сфері ми писали раніше. В кінці статті можна знайти посилання на цей матеріал).

 Складений у порядку і відповідно до вимог КУпАП протокол надсилається до суду.

КУпАП передбачено можливість застосування заходів забезпечення адміністративного провадження, дані заходи застосовуються для припинення адміністративних правопорушень, коли вичерпано інші заходи впливу, встановлення особи, складення протоколу про адміністративне правопорушення у разі неможливості складення його на місці вчинення правопорушення, забезпечення своєчасного і правильного розгляду справи про адміністративне правопорушення. Законом зокрема передбачено можливість адміністративного затримання особи, яка вчинила насильство в сім’ї. Адміністративне затримання осіб, які вчинили насильство в сім’ї провадиться  органами внутрішніх справ (Національною поліцією). Адміністративне затримання в даній категорії справ може тривати не більш як три години.

Адміністративне затримання за вчинення насильства в сім’ї може бути оскаржено заінтересованою особою у вищестоящий орган (вищестоящій посадовій особі) відносно органу (посадової особи), який застосував ці заходи, або до суду.

Справу про адміністративне правопорушення, яке є насильством в сім’ї розглядає суд за місцем вчинення правопорушення.

Справа про насильство в сім’ї розглядається судом протягом доби з дня надходження відповідного протоколу про вчинення адміністративного правопорушення.

Суд при розгляді справи про адміністративне правопорушення зобов'язаний з'ясувати: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом'якшують і обтяжують відповідальність, чи заподіяно майнову шкоду, чи є підстави для передачі матеріалів про адміністративне правопорушення на розгляд громадської організації, трудового колективу, а також з'ясувати інші обставини, що мають
значення для правильного вирішення справи.

Розглянувши справу про адміністративне правопорушення, суд виносить одну з таких постанов:

1) про накладення адміністративного стягнення;

2) про застосування заходів впливу, передбачених статтею 24-1 КУпАП;

3) про закриття справи.

Оскарження постанов у справах про адміністративні правопорушення здійснюється у порядку встановленому КУпАП.

 

Спеціаліст І категорії

Сколівського РУЮ                                                                      В. Козич

 

Також дивіться наші попередні публікації на тему насильства в сім'ї:

http://skolejust.at.ua/news/nasilstvo_v_sim_ji_ta_shljakhi_jogo_poperedzhennja/2012-08-27-30 - загальне ознайомлення із Законом "Про попередження насильства в сім'ї;

http://skolejust.at.ua/news/dijalnist_dilnichikh_inspektoriv_u_sferi_protidiji_nasilstva_v_sim_ji/2013-08-09-95 - дільничі інспектори, їх діяльність по роботі з насильством в сім'ї;

http://skolejust.at.ua/news/specialni_zasobi_po_poperedzhennju_nasilstva_v_sim_ji/2014-04-18-204 - спеціальні засоби по попередженню насильства.

Читайте нас більше.

Domestic violence is bad 'mkay!

 

Переглядів: 2389 | Додав: skolejust | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Друзі сайту
PR-CY.ru
Корисні посилання
Корисні ресурси
 
 
 
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz