П`ятниця, 29.03.2024, 15:06
Cколівське районне управління юстиції  
Львівської області (неофіційний) Скоро відкриття офіційного веб-сайту skolejust.gov.ua







Головна | Мій профіль | Вихід
Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS
"">
Меню сайту
Міні-чат
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2013 » Жовтень » 24 » Стягнення аліментів
14:54
Стягнення аліментів


    Законом  України «Про виконавче провадження» визначена процедура примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових) осіб. Цей Закон визначає умови і порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку. Законом передбачено й порядок стягнення аліментів. Аліменти стягуються у відповідності до норм сімейного законодавства. Аліментами називається утримання, яке по закону одна особа (боржник) повинна надати іншій особі (стягувачу), що знаходиться в сімейних правовідносинах, за умови неповноліття останнього або непрацездатності чи нужденності. Як показує практика, найбільш поширеними є випадки, коли аліменти виплачуються батьками на користь неповнолітніх дітей. В разі, якщо батьки розлучилися, і той, з ким залишилась дитина, не в змозі сам забезпечувати дитині належний рівень життя, а другий не має бажання допомагати, держава захищає інтереси дитини шляхом винесення по заяві того з батьків, з ким мешкає дитина, судового рішення про стягнення аліментів з особи, яка ухиляється від виконання своїх батьківських обов’язків. Державний виконавець відкриває виконавче провадження про стягнення аліментів за умови отримання заяви від стягувача з доданням до заяви оригіналу виконавчого документа.

   Законом передбачено загальний строк пред'явлення виконавчих документів до виконання. Так, для пред'явлення виконавчих листів та інших судових документів до органів виконавчої служби для забезпечення виконання судових рішень у примусовому порядку для громадян та підприємств  встановлений строк 1 рік. Водночас, для пред'явлення виконавчих листів та інших судових документів, що стосуються стягнення періодичних платежів (у тому числі і у справах про стягнення аліментів) можуть бути пред'явлені для виконання протягом усього періоду, на який присуджені платежі. Аліменти можуть бути стягнуті за виконавчим листом за минулий час, але не більш як за три роки, що передували пред'явленню виконавчого листа до виконання.

   Якщо за виконавчим листом, пред'явленим до виконання, аліменти не стягувалися у зв'язку з розшуком платника аліментів або у зв'язку з його перебуванням за кордоном, вони мають бути сплачені за весь минулий час. Заборгованість за аліментами, присудженими у частці від заробітку (доходу), визначається виходячи з фактичного заробітку (доходу), який платник аліментів одержував за час, протягом якого не провадилося їх стягнення. В разі, якщо боржник не працює – розмір заборгованості із сплати аліментів визначається державним виконавцем за місцем виконання рішення у порядку, встановленому Сімейним кодексом. Розмір заборгованості за аліментами обчислюється державним виконавцем, а у разі спору – судом. Державний виконавець обчислює розмір заборгованості із сплати аліментів, складає відповідний розрахунок. У разі наявності заборгованості із сплати аліментів стягнення може бути звернено на майно боржника. Звернення стягнення на заробітну плату не перешкоджає зверненню стягнення на майно боржника. У разі стягнення аліментів у частці від заробітку боржника на підприємстві, в установі, організації, у фізичної особи, фізичної особи - підприємця відрахування здійснюються з фактичного заробітку на підставі постанови державного виконавця. При цьому розмір аліментів у разі їх стягнення у частці від заробітку не може бути менше встановленого Сімейним кодексом України, тобто менше ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. 

   У разі якщо стягнути аліменти в зазначеному розмірі неможливо, адміністрація підприємства, установи, організації, фізична особа, фізична особа-підприємець, які проводили відрахування, нараховують боржнику заборгованість із сплати аліментів, оскільки із заробітної плати боржника не може бути утримано більше, ніж п’ятдесят її відсотків за виконавчими документами про стягнення аліментів. Статтею 164 Кримінального Кодексу України передбачано відповідальність за злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів), а також злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні. Визначено поняття злісного ухилення. Під злісним ухиленням від сплати коштів на утримання дітей (аліментів) або на утримання непрацездатних батьків слід розуміти будь-які діяння боржника, спрямовані на невиконання рішення суду (приховування доходів зміну місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця тощо), які призвели до виникнення заборгованості із сплати таких коштів у розмірі, що сукупно складають суму виплат за шість місяців відповідних платежів. В такому разі державний виконавець звертається до правоохоронних органів з поданням (повідомленням) про притягнення боржника до кримінальної відповідальності за злісне ухилення від сплати аліментів.

 Державний виконавець  

ВДВС Сколівського РУЮ                                       Радевич В.Ф.     

Переглядів: 490 | Додав: skolejust | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Друзі сайту
PR-CY.ru
Корисні посилання
Корисні ресурси
 
 
 
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz