Четвер, 28.03.2024, 17:31
Cколівське районне управління юстиції  
Львівської області (неофіційний) Скоро відкриття офіційного веб-сайту skolejust.gov.ua







Головна | Мій профіль | Вихід
Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS
"">
Меню сайту
Міні-чат
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2014 » Квітень » 18 » Спеціальні засоби по попередженню насильства в сім’ї
11:26
Спеціальні засоби по попередженню насильства в сім’ї

     Розділом третім Закону України „Про попередження насильства в сім’Ї” статтями 10-14 передбачено спеціальні заходи, які вживаються з метою попередження насильства в сім’ї.

      Спеціальними засобами з попередження насильства в сім’ї є такі засоби:

  • Офіційне попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї (ст. 10 Закону);
  • Взяття на профілактичний облік осіб, які вчинили насильство в сім’ї (ст. 12 Закону);
  • Захисний припис (ст. 13 Закону);
  • Стягнення коштів на утримання жертв насильства в сім’ї на їх утримання у спеціалізованих установах для жертв насильства в сім’ї.

Офіційне попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї

       За умови, якщо один із членів сім'ї, вчинив насильство в  сім'ї щодо іншого члена сім’ї і в його діях відсутні ознаки злочину йому виноситься офіційне попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім'ї. Попередження виноситься уповноваженими  підрозділами органів внутрішніх справ. Про винесення попередження особу, щодо якої воно виноситься, повідомляється під розписку. Не може бути винесене офіційне попередження особі, яка не досягла 16-ти річного віку на момент винесення офіційного попередження. У випадку, якщо особа, щодо якої винесено офіційне попередження, знову вчинила насильство в сім’ї, така особа у обов’язковому порядку повинна пройти корекційну програму у кризовому центрі. Направлення на проходження корекційної програми видається особі службою дільничних інспекторів міліції або кримінальною міліцією у справах дітей, форма направлення встановлена додатком 9 до спільного наказу міністерства внутрішніх справ та міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту від 07.09.2009 N3131/386 „Про затвердження Інструкції щодо порядку взаємодії структурних підрозділів, відповідальних за реалізацію державної політики щодо попередження насильства в сім'ї, служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді та відповідних підрозділів органів внутрішніх справ з питань здійснення заходів з попередження насильства в сім'ї”. Направлення видається під розписку (додаток 8 до Інструкції) та в триденний строк надсилається до відповідного кризового центру повідомлення про направлення особи на проходження корекційної програми (додаток 10).

   Порядок офіційного попередження особи про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї передбачений згаданою вище Інструкцією. Згідно п.3.1 Інструкції підставами для винесення офіційного попередження є: 1. заява про допомогу жертви насильства в сім'ї або члена сім'ї, стосовно якого існує реальна загроза вчинення насильства в сім'ї; 2. висловлене жертвою насильства в сім'ї або членом сім'ї, стосовно якого існує реальна загроза вчинення насильства в сім'ї, бажання щодо вжиття заходів з попередження насильства в сім'ї у разі, якщо повідомлення або заява надійшли не від нього особисто; 3. отримання повідомлення про застосування насильства в сім'ї або реальної загрози його вчинення стосовно неповнолітнього чи недієздатного члена сім'ї; 4. отримання інформації про  вчинення насильства в сім'ї або реальну загрозу його вчинення (звернення громадян, організацій, підприємств, навчальних закладів тощо).

       Форма офіційного попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї передбачена додатком 7 до Інструкції.

Взяття на профілактичний облік та зняття з профілактичного обліку членів сім'ї, які вчинили насильство в сім'ї 

       Профілактичний облік - це комплекс заходів щодо запобігання, попередження, фіксації та припинення протиправних дій, а також взяття на облік та накопичення відомостей щодо категорії осіб, які проживають на адміністративній дільниці та підлягають контролю з боку дільничного інспектора міліції.

    Паралельно з офіційним попередженням про неприпустимість вчинення насильства в сім'ї, уповноважені підрозділи органів внутрішніх справ беруть на профілактичний облік осіб, яким винесено таке попередження.

       Взяття на профілактичний облік здійснює служба дільничних інспекторів міліції або кримінальна міліція у справах дітей у випадку, якщо особа, яка береться на облік не досягла 18-ти річного віку.

      Зняття з профілактичного обліку членів сім'ї, які вчинили насильство в сім'ї, проводиться органами, які брали особу на такий облік, якщо протягом року після останнього факту вчинення насильства в сім'ї особа жодного разу не вчинила насильства в сім'ї.

   Порядок взяття особи на профілактичний облік передбачений наказом міністерства внутрішніх справ від 11.11.2010 N550 „Про затвердження Положення про службу дільничних інспекторів міліції в системі Міністерства внутрішніх справ України”.

      Постановка на профілактичний облік особи, яка вчинила насильство в сім’ї проводиться на підставі мотивованого рапорту дільничного інспектора. Рішення про постановку на профілактичний облік приймає начальник міськрайоргану внутрішніх справ або його заступник.

     Відомості на осіб, які беруться на профілактичний облік, заносяться до журналу  реєстрації підоблікових осіб, форма журналу визначена додатком 5 до Положення. Після взяття особи на профілактичний облік з такою особою проводиться певна профілактична робота дільничним інспектором. Відомості про осіб, щодо яких здійснюється  профілактична робота дільничними інспекторами міліції, заносяться до інтегрованих інформаційно-пошукових систем органів внутрішніх справ.

     У разі переїзду особи, яка стоїть на профілактичному обліку на нове місце проживання до міськрайоргану внутрішніх справ за територіальністю протягом п'яти днів надсилається відповідна інформація про перебування особи на обліку.

                                     Захисний припис

      Особі, яка вчинила насильство в сім'ї після отримання офіційного попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім'ї, працівниками уповноважених підрозділів органів внутрішніх справ (дільничним інспектором або працівником кримінальної міліції у справах дітей) за погодженням з начальником відповідного органу внутрішніх справ і прокурором може бути винесений захисний припис (форма захисного припису передбачена додатком 11 до Інструкції).

       Разом із поданням на погодження захисного припису начальнику відповідного органу  внутрішніх справ та прокурору подаються офіційне попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім'ї, заява та повідомлення (інформація) про вчинення насильства в сім'ї або реальну загрозу його вчинення та інші матеріали, які характеризують особу, яка вчинила насильство в сім'ї.

    Захисний  припис не підлягає погодженню у разі наявності в діях особи, яка вчинила насильство в сім'ї, ознак злочину, тому що, в даному випадку потрібно порушувати кримінальну справу.

    Захисний припис може бути винесений до осудної особи, яка на момент винесення захисного припису досягла 16-річного віку.

      Захисним приписом особі, стосовно якої він винесений, може бути заборонено чинити певну дію (дії) по відношенню до жертви насильства в сім'ї, а саме: 1) чинити конкретні акти насильства в сім'ї; 2) отримувати інформацію про місце перебування жертви насильства в сім'ї; 3) розшукувати жертву насильства в сім'ї, якщо жертва насильства в сім'ї за власним бажанням перебуває у місці, що невідоме особі, яка вчинила насильство в сім'ї; 4) відвідувати жертву насильства в сім'ї, якщо вона тимчасово перебуває не за місцем спільного проживання членів сім'ї; вести телефонні переговори з жертвою насильства в сім'ї.

     Зазначені вище обмеження встановлюються на термін до 90 діб з дня погодження  захисного припису з прокурором.

    Офіційні попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім'ї та захисні приписи виносяться працівниками служби дільничних інспекторів міліції або кримінальної  міліції у справах дітей за місцем проживання особи, яка вчинила насильство в сім'ї. Про відмову особи від підписання цих документів у них робиться відповідний запис.

  Стягнення коштів на утримання жертв насильства в сім'ї у спеціалізованих установах для жертв насильства в сім'ї 

      Рішення про стягнення з осіб, які вчинили насильство в сім'ї, коштів на відшкодування витрат на утримання жертв насильства в сім'ї у спеціалізованих установах для жертв насильства в сім'ї приймається судом в установленому законом порядку за позовом адміністрації спеціалізованих установ для жертв насильства в сім'ї.


 


 

Спеціаліст І-ої категорії

Сколівського РУЮ                                            Козич В.Л.


 

Переглядів: 1140 | Додав: skolejust | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Друзі сайту
PR-CY.ru
Корисні посилання
Корисні ресурси
 
 
 
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz