П`ятниця, 29.03.2024, 09:47
Cколівське районне управління юстиції  
Львівської області (неофіційний) Скоро відкриття офіційного веб-сайту skolejust.gov.ua







Головна | Мій профіль | Вихід
Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS
"">
Меню сайту
Міні-чат
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2013 » Квітень » 18 » Організація благодійної діяльності
10:00
Організація благодійної діяльності

Організація благодійної діяльності в Україні у відповідності до Закону  України «Про благодійну діяльність та благодійні організації»

 

     03 лютого 2013 року набрав чинності Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI, який запровадив нові підходи до створення та реєстрації благодійних організацій.

     Благодійна діяльність - добровільна особиста та/або майнова допомога для досягнення  цілей, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням бенефіціара.

     Бенефіціар - набувач благодійної допомоги (фізична особа, неприбуткова організація або територіальна громада), що одержує допомогу від одного чи кількох благодійників для досягнення цілей. Бенефіціарами благодійних організацій можуть бути також будь-які юридичні особи, що одержують допомогу для досягнення цілей.

     Благодійна організація - юридична особа приватного права, установчі документи якої визначають благодійну діяльність в одній чи кількох сферах, , як основну мету її діяльності.

Метою благодійних організацій не може бути одержання і розподіл прибутку серед засновників, членів органів управління, інших пов’язаних з ними осіб, а також серед працівників таких організацій.

Благодійні організації набувають прав та обов'язків юридичної особи з моменту їх державної реєстрації. Державну реєстрацію благодійних організацій проводять державні реєстратори за місцезнаходженням благодійних організацій відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців».

Благодійні організації мають право створювати відокремлені підрозділи, бути засновником та учасником інших благодійних організацій, а також спілок, асоціацій, інших добровільних об’єднань, здійснювати спільну благодійну діяльність, а також мати інші права згідно із законом.

     Засновники та учасники благодійних організацій можуть бути дієздатні фізичні та юридичні особи, крім органів державної влади, органів місцевого самоврядування та інших юридичних осіб публічного права. Засновники благодійних організацій або уповноважені ними особи приймають рішення про створення благодійних організацій, стверджують їхні установчі документи та склад органів управління і приймають інші рішення, пов’язані зі створенням і реєстрацією благодійних організацій. Благодійні товариства і благодійні фонди можуть мати, крім засновників, інших учасників, що вступили до їх складу в порядку, встановленому статутами таких благодійних товариств або благодійних фондів.

     Установчим документом благодійного товариства та благодійного фонду є статут, тоді як благодійна установа діє на підставі установчого акта. Установчі документи благодійної організації повинні містити:

1.      найменування благодійної організації;

2.      мету й сфери благодійної діяльності;

3.      органи управління благодійної організації, їх склад, компетенцію, порядок діяльності та ухвалення ними рішень;

4.      порядок призначення, обрання або затвердження членів органів управління благодійної організації, крім вищого органу управління благодійного товариства та благодійного фонду, їх заміщення, припинення їх повноважень, припинення їх повноважень (відкликання);

5.      порядок внесення змін в установчі документи благодійної організації;

6.      джерела активів (доходів), порядок контролю і звітності благодійної організації;

7.      підстави та порядок припинення благодійній організації, у тому числі порядок розподілу активів.

Державна реєстрація припинення благодійних організацій здійснюється відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" з урахуванням особливостей.

     Набрання чинності Законом не потребує перереєстрації благодійних організацій, які були зареєстровані до дня набрання чинності цим Законом.

     Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» забезпечує правове регулювання відносин у суспільстві, спрямованих на розвиток благодійної діяльності,  забезпечує сприятливі умови для утворення та діяльності благодійних організацій.

 

 

 

Начальник реєстраційної служби

Сколівського РУЮ                                                                      Шепега В.В.

Переглядів: 786 | Додав: skolejust | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Друзі сайту
PR-CY.ru
Корисні посилання
Корисні ресурси
 
 
 
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz