Вівторок, 23.04.2024, 11:30
Cколівське районне управління юстиції  
Львівської області (неофіційний) Скоро відкриття офіційного веб-сайту skolejust.gov.ua







Головна | Мій профіль | Вихід
Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS
"">
Меню сайту
Міні-чат
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2015 » Лютий » 18 » Факультативні протоколи до Конвенції ООН про права дитини
10:44
Факультативні протоколи до Конвенції ООН про права дитини

21.02.1990 року УРСР було підписано Конвенцію ООН про права дитини, укладену у м. Нью-Йорк 20.11.1989 року. 28.08.1991 року Конвенція була ратифікована Верховною Радою України. Як відомо, після ратифікації законодавчим органом міжнародний договір стає джерелом права.

Конвенція ООН з прав дитини — міжнародний правовий документ, що визначає права дітей в державах-учасницях. Конвенція з прав дитини є першим і основним міжнародно-правовим документом обов'язкового характеру, що присвячений широкому спектру прав дитини. Документ складається з 54 статей, що деталізують індивідуальні права осіб віком від народження до 18 років (якщо згідно застосовним законам повноліття не настає раніше) на повний розвиток своїх можливостей в умовах, вільних від голоду і нужди, жорстокості, експлуатації та інших форм зловживань.

Також, крім Конвенції, Україною ратифіковано Факультативний протокол до Конвенції щодо участі дітей у збройних конфліктах 23.06.2004р. та щодо торгівлі дітьми, дитячої проституції і дитячої порнографії від 03.04.2003р.

Боротьба з торгівлею дітьми, дитячою проституцією

та дитячою порнографією

Факультативним протоколом ратифікованим Законом від 03.04.2003 року дано визначення таких термінів:

Торгівля дітьми – будь-який акт або угода, внаслідок яких дитина передається будь-якою особою або будь-якою групою осіб іншій особі або групі осіб за винагороду або інше відшкодування;

Дитяча проституція – використання дитини у діяльності сексуального характеру за винагороду або будя-яку іншу форму відшкодування;

Дитяча порнографія – будь-яке зображення, будь-якими засобами дитини, яка здійснює реальні або змодельовані відверто сексуальні дії, або будь-яке зображення статевих органів дитини, головним чином в сексуальних цілях.

На виконання Факультативного протоколу вищезазначені діяння охоплені кримінальним правом України. Відповідні діяння зазначені в Особливій частині Кримінального кодексу, за них передбачено належні міри покарання з урахуванням ступеня їхньої тяжкості.

Органами державної влади у відповідних випадках вживаються заходи, які забезпечують вилучення майна та конфіскацію майна, такого як матеріали, засоби та інше обладнання, яке використовується для вчинення або сприяння вчиненню злочинів передбачених Факультативним протоколом, доходів отриманих в результаті таких злочинів. Також закриваються, на постійній або тимчасовій основі приміщення, які використовувалися для вчинення таких злочинів.

На всіх етапах кримінального судочинства по таких категоріях справ повинні вживатися такі заходи:

  • Визнання уразливості дітей-жертв і адаптації процедур для визнання їх особливих потреб в якості свідків;
  • Інформування дітей-жертв про їхні права, роль та утримання, терміни і хід судочинства та про рішення щодо їхніх справ;
  • Забезпечення того, щоб думки, потреби і проблеми дітей жертв подавалися і розглядалися у ході судочинства відповідно до процесуальних норм національного законодавства у тих випадках, коли зачіпаються їхні особисті інтереси;
  • Надання дітям-жертвам послуг щодо надання відповідної підтримки на всіх етапах судочинства;
  • Захисту у відповідних випадках особистого життя і особи дітей-жертв та вжиття заходів, згідно з національним законодавством, з метою уникнння небажаного розповсюдження інформації, яка могла б привести до встановлення особи дітей-жертв;
  • Забезпечення у відповідних випадках захисту дітей-жертв, а також їхніх сімей та свідків, які виступають від їхнього імені, від залякування та застосування заходів помсти;
  • Недопущення надмірних затримок із винесенням рішень щодо справ та виконання розпоряджень і постанов щодо надання компенсації дітям-жертвам.

Боротьба із залученням дітей до участі у

збройних конфліктах

Держави учасниці Факультативного протоколу взяли на себе зобов’язання вживати всіх можливих заходів для того, щоб особи, які не досягли 18 років не брали прямої участі у військових діях. Також, такі особи не підлягають обов’язковому призову до лав Збройних Сил.

Збройні групи відмінні від збройних сил теж жодним чином не повинні вербувати у свої ряди осіб, які не досягли 18 років. Держави учасниці відповідно повинні вживати всіх заходів для попередження такого вербування та використання, впритул до накладення заборон на таку діяльність та її криміналізацію.

Факультативний протокол залишає за державами учасницями право здійснювати в себе призов на військову службу осіб, які е досягли 18 років за дотримання таких умов:

  • Призов в дійсності має добровільний характер;
  • Призов здійснюється із усвідомленої згоди батьків або законних опікунів такої особи;
  • Такі особи повністю поінформовані про права та обов’язки, пов’язані із несенням такої військової служби;
  • Такі особи подавали достовірні свідоцтва свого віку до їх прийняття на національну військову службу.

 

Спеціаліст І категорії Сколівського РУЮ

 

 

 

 

 

 

   

Переглядів: 900 | Додав: skolejust | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Архів записів
Друзі сайту
PR-CY.ru
Корисні посилання
Корисні ресурси
 
 
 
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz