Четвер, 25.04.2024, 17:32
Cколівське районне управління юстиції  
Львівської області (неофіційний) Скоро відкриття офіційного веб-сайту skolejust.gov.ua







Головна | Мій профіль | Вихід
Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS
"">
Меню сайту
Міні-чат
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2015 » Квітень » 29 » Безкоштовні ліки та зубопротезування для учасників бойових дій
08:19
Безкоштовні ліки та зубопротезування для учасників бойових дій

Стаття 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту закріплює ряд пільг з особами, які мають статус учасника бойових дій, а також прикріпленими до них особами. До пільг для цієї категорії осіб відносяться зокрема безплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів - пункт 1 частини 1 статті 12 Закону та першочергове безплатне зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів) - пункт 2 частини 1 статті 12 Закону.

Конституція України гарантує громадянам України право на безкоштовну медичну допомогу.

Постанова Кабінету міністрів України від 17 серпня 1998 року №1303 "Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань" визначає групи осіб, які мають право на безкоштовне одержання ліків. До цих груп відносяться зокрема і учасники бойових дій.

Слід пам'ятати, що безкоштовно можна отримати тільки ті ліки, які входять до спеціального переліку. Так, Постановою Кабінету міністрів України від 5 вересня 1996 року №1071 "Про порядок закупівлі лікарських засобів закладами та установами охорони здоров'я, що фінансуються з бюджету" затверджено перелік лікарських засобів, які можуть закуповувати заклади й установи охорони здоров'я, які повністю або частково фінансуються з державного або місцевих бюджетів. Даний перелік наразі включає в себе майже 800 одиниць лікарських засобів та препаратів. Все, що передбачено даним переліком - учасник бойових дій може отримати безкоштовно.

Для того, щоб скористатися правом на безкоштовне одержання ліків учаснику бойових дій потрібно повідомити лікаря, який виписує рецепт, про те, він має таке право. Також слід звернути увагу лікаря на те, щоб він виписував ті лікарські засоби, які включені до Переліку затвердженого Постановою Кабінету міністрів України від 5 вересня 1996 року №1071.

Також варто запитати лікаря про те де знаходиться державна аптека в якій він може отримати ліки. До кожної лікарні прикріплена певна аптека.

Ліки в аптеці видаються за рецептом лікаря. Рецепт повинен бути обов'язково підписаний лікарем та скріплений печаткою.

Якщо ліки за рецептом було придбано за власні кошти учасник бойових дій, якщо він зберіг чеки, може звернутися із заявою на ім'я міського голови чи керівника обласної державної адміністрації, в залежності від того, в чиєму підпорядкуванні знаходиться аптека, про повернення коштів. Відмову на заяву можна оскаржити в судовому порядку, а у випадку явних порушень чинного законодавства звернутись до правоохоронних органів.

Послуги з безоплатного зубопротезування надаються стоматологічними поліклініками, які повністю або частково фінансуються з державного чи місцевих бюджетів. Особа, яка має право на безкоштовне зубопротезування, для того щоб скористатися ним повинна стати на облік у відповідній поліклініці або на звернутися до органів соціального захисту населення для включення її до персоніфікованого обліку осіб, які мають право на пільги.

 

Спеціаліст І категорії

Сколівського РУЮ                                                                                     Козич В.Л.

Переглядів: 2451 | Додав: skolejust | Рейтинг: 2.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Друзі сайту
PR-CY.ru
Корисні посилання
Корисні ресурси
 
 
 
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz